Personlig aircondition

En tydelig trend i dagens samfunn er det stadig tettere fokuset på enkeltindivider. Alt skal tilpasses hver enkelt! Men en ting har sålangt vært noe vanskelig å regulere, nemlig romtemperaturen. Alle har sin «sweetspot» sone på et par grader der man kjenner velbehag. Alt over eller under må reguleres med klær eller oppvarming/nedkjøling av rommet man befinner seg. Som de fleste sikkert har erfart er temperaturstyring i bygg med flere rom og personer ikke helt rett fram. Og sitter du hjemme i stua og med t-skjorte og er litt småkald får du bare høre at du må «se å få på deg en genser!»

Men alas – nå er endelig teknologien her som skal løse disse utfordringene – termoelektriske armbånd, eller «your personal thermostat»

Akkurat nå er det hele 2 ulike crowdfunding prosjekter med produkter på gang i denne kategorien: AirCon Watch og Embr Wave

Her et par videoer som forklarer hvor vanvittig kult og nyttig dette KAN være:

Så hvordan fungerer så disse vidunderene?

Kjernen er rett og slett en termoelektrisk modul, eller kanskje bedre kjent som et Peltierelement. Akkurat som en termoelektrisk modul omdanner en varmestrøm til elektrisk strøm, kan den fungere like godt i motsatt retning; den omdanner en elektrisk strøm til en varmestrøm (peltier-effekten, les mer om det her). I bildene under ser du hvordan et peltierelement er plassert direkte på huden med en liten kjøleribbe på utsiden mot luften. Hvis man nå setter på en strøm i retning + til – vil man “pumpe” varme fra håndleddet til luften – med andre ord avkjøle håndleddet. Og om man setter på strømmen i motsatt retning vil man varme opp håndleddet.

Ved å variere retningen på strømmen kan man bestemme hvilke vei peltierlementen pumper varmen og kan dermed justere temperaturen til håndleddet både opp og ned i løpet av kort tid.

Disse peltierelementene eller termoelektriske modulene masseproduserer i stor skala og brukes blant annet til små kjøleskap eller vinskap. Det som er den store innovasjonen her er at man bruker nøyaktig samme teknologi til å kontrollere temperaturen i veldig små områder. Man for en personlig termostat. Så gjenstrå det bare å få noen produktdesignere til å lage en stilig varmeveksler, armbånd og display, så har man et helsikes fett produkt som faktisk virkelig kan gjøre nytte!

Om akkurat disse armbåndene kommer til å revolusjonere måten vi bruker (eller ikke bruker) aircondition på vet jeg ikke. Men måten å kontrollere temperatur i en mindre skala en vi tenderer til å gjøre idag er vitterlig interessant. Vi mennesker tar jo som regel bare brøkdelen av plassen i et rom, men man må likevel varme opp eller kjøle ned hele volumet.

Idag går omtrent 1/4 av all energi mennesket bruker til å justere temperaturen slik at vi skal ha det behagelig. Tenk om man greide å redusere dette behovet bare men noen få prosent?

Ref:

https://www.wired.com/2013/10/an-ingenious-wristband-that-keeps-your-body-at-the-perfect-temperature-no-ac-required/
https://techxplore.com/news/2017-09-wristbands-wearers-thermally-comfortable.htmla
https://thenextweb.com/gadgets/2017/10/06/mit-students-personal-thermostat-wrist/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s