Termoelektrisitet i Verdensrommet

Utforskning av verdensrommet var det som en gang i tiden virkelig fikk fart på utviklingen av termoelektriske materialer og teknologi. Videre utvikling på dette området har ikke sett veldig store endringer de seneste årene, men nå er en ny generasjon med RTG’er (Radioisotop Termoelektriske Generatorer) på vei. Og denne gangen er det skutteruditt som viser vei. Videoen under forklarer godt hvordan RTG’er funker og hvorfor utviklingen av disse nye materialene er viktig.

For de som fulgte med på nyhetene i fjor sommer husker kanskje en av de største begivenhetene innen romfart de seneste årene, nemlig romsondens New Horizons forbikjøring av Pluto. Og vi fikk fantastiske bilder av denne “planeten” som vi kun har hatt kornete bilder av fra før.

pluto-01_stern_03_pluto_color_txt

På samme måte som alle reiser lenger ut i solsystemet en Mars, hadde heller ikke denne reisen vært mulig uten bruk av RTG. Det forklares veldig godt i denne videoen fra NASA.

New Horizon hadde en MMRTG, mens den neste generasjonen, EMMRTG, vil være nærmest identisk i design (se video under), kun byttet ut den gamle termoelektriske materialet med nytt basert på skutteruditt.

Mer informasjon om New Horizon og RTG finner du her og her.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s