Termoelektrisitet i Silicon Valley

Nesten alt av nye “hotte” trender innen teknologi de siste par tiårene har blitt startet av selskaper tilknyttet Silicon Valley. Det begynte med PC’en på 70′ og 80′ tallet og fortsatte med internett og mobiltelefoni på 90′ og 00′ tallet. I det siste har også visjonære entrepenører som Elon Musk brukt sin vanvittige gjennomføringskraft og tilgang på noen av verdens beste teknologer til også å lage mer fremtidsrettede produkter innen transport (Tesla), fornybar energi (SolarCity) og romfart (SpaceX). Og når Silicon Valley først har bestemt seg for å gjøre noe så skjer det fort. Det er godt nytt for de fleste av oss!

Og nå har altså også silicon valley oppdaget termoelektrisitet. Et 6 år gammelt start-up selskap, Alphabet Energy, har endelig begynt å lansere produkter basert på deres termoelektriske materiale. I løpet av de siste årene har de samlet 40millioner dollar venture kapital og startet produksjon av alt fra termoelektrisk materiale til ferdige termoelektriske systemer som kan kobles rett på spillvarmekilder for å gjenvinne noe av den tapte energien tilbake til strøm. Ta en titt på videoen under for en kjapp presentasjon av ett av deres produkter.

Hva betyr dette for termoelektrisitet? Ser vi endelig starten på noe større? Eller satser de for mye for tidlig? Det er vanskelig å si, men all ære til deres iver og entusiasme. Jeg var så heldig å overvære flere presentasjoner av deres produkter og foretningsmodell på den Internasjonale Termoelektrisitetskonferansen (ICT2015) i Dresden sist uke. Alphabet sin lansering og tilstedeværelse var aboslutt noe av det mer spennende som skjedde på konferansen. Det var også flere andre bedrifter tilstede som presenterte deres produkter, men Alphabet var virkelig i særklasse når det kom til visjon og drivkraft.

Og jeg tror dette er viktig. Skal vi få termoelektrisitet ut av skyggen og opp i rampelyset trenger vi slike initiativ og selskap som viser vei. Silicon Valley har greid det mange ganger før, og det spørs om de ikke er på god vei igjen. Selskaper som Alphabet brøyter vei for at andre aktører kan få en lettere vei å gå med sine produkter og tjenester. Skal vi kunne utnytte det enorme spillvarmepotensialet vi har i verden i dag, er det viktig at vi også lykkes med å få fram teknologier slik som termoelektrisitet.

Solcellerevolusjon, batterirevolusjon, hydrogenrevolusjon.. Hva blir det neste? Termoelektrisitet? Det er lov å håpe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s