The Martian

Det er rart med det. Når man er hekta på noe (i mitt tilfelle termoelektrisitet) så må man nevne alt – aboslutt alt! – som har den ringeste forbindelse med dette fenomenets forekomst i populærkulturen. Og endelig har Termoelektrisitet mulighet til å få sine berømte minutter i rampelyset!

Som nevnt flere sider på termoelektrisitet.no er RTG’er (Radioaktive Batterier) det mest kjente bruksområdet for termoelektristet opp til våre dager. Og det er langt i fra tilfeldig, for RTG’er er fantastiske duppedingser. Radioisotopene stråler ut store mengder varme, og noe av det konverteres til strøm. Man får altså både varme og strøm i samme pakke. Og ingenting er vel bedre når man er strandet på et kaldt øde sted.. som f.eks Mars.

Om du er interessert i teknologi og romfart, likte filmer som Interstellar og Gravity og knegger i skjegget av nerdete referensar og tørre tek-vitser, da er “The Martian” virkelig noe for deg. “The Martian” er kort fortalt en historie om en Astronaut-utgave av MacGayvor/Robinson Cruso som blir nødt til å ty til alle midler for å overleve på Mars etter en serie uheldige omstendigheter fører til at han blir forlatt der alene. Du kan lese mer om boken (som ble skrevet for et par år siden) her eller enda bedre – sette av noen timer til teknologisk klasseunderholdning og faktisk lese den.

Uten å røpe for mye av bokas innhold må det nevnes at en RTG har en sentral rolle i historiens gang. Uten denne RTG’en vil ikke hovedpersonen Mark Watney ha en sjangs på Mars overflate.

LOG ENTRY: SOL 68
Well shit.
I came up with a solution, but… remember when I burned rocket fuel in the Hab? This’ll be more dangerous.
I’m going to use the RTG.

Han trenger varme og han trenger strøm. Vel, egentlig trenger han mest varme. For å være helt ærlig tror jeg han hadde klart seg utmerket uten T’en i RTG og dermed så er det kanskje ikke akkurat en spesielt fremtredende rolle selve det termoelektriske materialet spiller. Men så skal det sies at varmekilden heller ikke hadde vært der oppe om det ikke hadde vært for det termoelektriske element. Men la oss ikke henge oss opp i detaljer. Om jeg kom på TV fordi naboen hadde gjort noe kult hadde jeg fremdeles vært veldig fornøyd..

Så gled dere til 22. november for da kommer Matt Damon til å dra rundt på en RTG på Mars sin overflate! Og imens, les boka, for om ikke termoelektristet har nådd ut til almuen innen den tid, så kommer det til å være på alles tunger da.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s